Uyuz Hastalığı ve Korunma Yolları


Uyuz Hastalığı ve Korunma Yolları Hakkında Bilgilendirme

Sağlığınızı koruma ve bilinçli bir şekilde hareket etme konusundaki önemli adımlardan biri, bulaşıcı hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak ve uyuz hastalığına dair temel bilgileri ve korunma yöntemlerini anlamaktır.

Uyuz Nedir?

Uyuz, “Sarcoptes scabiei” adlı akarın (böcek) sebep olduğu tüm dünyada yaygın olarak görülen bir cilt hastalığıdır. Bu akar, cildinizin üst tabakasında tüneller açarak yaşar ve bu tünellerde yumurtlarlar. Bu durum yoğun kaşıntı ve cilt döküntülerine yol açar, özellikle geceleri kaşıntı daha belirgin hale gelir.

Hastalığın Belirtileri Kaç Gün İçinde Ortaya Çıkar?

İlk defa uyuza yakalanan bir kişide belirtilerin başlaması 2-6 hafta kadar sürebilir. Ancak daha önce uyuza yakalanan bir kişide, belirtiler genellikle maruz kaldıktan 1-4 gün içinde ortaya çıkar. Hastalık belirtilerinin başlamadığı bu dönemlerde bile kişi uyuzu başkalarına bulaştırabilir.

Uyuzun Belirtileri 

Uyuzun en önemli belirtisi şiddetli gece kaşıntısıdır. Kaşıntı, kişinin yatağa girip ısınması ile artar ve kişiyi uykudan uyandırabilecek şiddette iken gündüzleri daha hafiftir. Kaşıntı genellikle el parmak araları, el bileğinin iç yüzü, bilekler, koltuk altları, dirsekler ve kasıklarda görülmekle birlikte tüm vücutta görülebilmektedir. Hastalığın en belirgin bulgusu parmaklar arasında dalgalı kirli bir çizgi halinde görülen, uyuz böceğinin içinde yaşadığı, gri beyaz renkli, 1-10 mm uzunluğundaki tünellerdir. Kişilerde özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntı ve deride görülen içi su dolu keseciklerin görülmesi uyuz şüphesini arttırır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bir an önce Sağlık Kuruluşuna başvurulmalıdır.

Nasıl Bulaşır?

Uyuz, cilt temasıyla bulaşır. En yaygın bulaşma yolları şunlardır:

  • Ciltten cilde temas, özellikle aile içinde veya yakın temas halindeki insanlar arasında.
  • Ortak kullanılan giysi ve yatak eşyalarının paylaşılması.

Korunma Yolları

Hastalığın önlenmesi ve kontrolü için uyuz olan kişi ile yaşayan kişilerin de aynı zamanda tedaviye alınması son derece önemlidir. Özellikle aile bireylerinin kaşıntısının olup olmamasına bakılmaksızın mutlaka birlikte tedavi olması gerekir. Aynı anda tedavi uygulanmadığı takdirde hastalık kişiden kişiye bulaşmaya devam edecektir. Uyuz hastası ve evde beraber yaşadığı kişiler tarafından kullanılan giysiler, çarşaflar ve havlular en az 60 derecede yıkanmalı ve ütülenmelidir. Yatak takımları birkaç gün havalandırılmalıdır. Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı olan bir poşet içerisinde ortalama üç gün saklanması gerekir. Ayrıca zemin ve mobilyalar elektrik süpürgesi ile temizlenmelidir.

Uyuz hastalığından korunmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

  1. Kişisel Hijyen: Düzenli olarak ellerinizi yıkayın ve kişisel hijyen kurallarına dikkat edin.
  2. Temiz Giysi ve Yatak Eşyaları: Giysi, havlu, yatak örtüsü gibi eşyaları başkalarıyla paylaşırken dikkatli olun ve mümkünse kişisel eşyalarınızı kullanın.
  3. Temastan Kaçının: Uyuzlu bir kişi ile teması sınırlayın ve bu kişilerin kişisel eşyalarını kullanmaktan kaçının.
  4. Tedavi: Uyuz teşhisi konulursa, hekimlerin verdiği tedaviyi tam olarak uygulayın ve tedavi sürecini tamamlayın.

Unutmayın uyuz, erken teşhis ve tedavi edilirse kontrol altına alınabilir bir hastalıktır. Ancak tedavi olarak uyuz parazitinden kurtulsanız bile bir süre daha (bir aya kadar uzayabilir) kaşıntı şikâyetiniz devam edebilir.

Aile sağlığınızı korumak için bu bilgileri yakın çevrenizle paylaşarak bilinçli bir toplum oluşturabiliriz. Sağlığınızı korumak için her zaman hekiminize danışmaktan çekinmeyin.

Daha fazla bilgi veya yardım ihtiyacınız varsa, bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

Sağlıklı günler dileriz!